Tartalom

Épületautomatizálás

Itt kisérletet teszek néhány rendszer megismertetésére!

 

     Az itt felsorolásra kerülő rendszerek nagy múltal bírnak hazánkban, felkészült szakmai gárdával és teljeskörü támogatással kínálják termékeiket! A választást Önre bízom! Az egyes rendszerek ismertetőit a szerzők engedélyével teszem közzé jelen oldalon!

  Nikobus

A belga NIKO cég buszrendszere többet kínál korszerű busztechnológiák többségénél, hiszen az ismert PC- vezérelt, rendszerek szolgáltatásait nyújtja - PC nélkül. A kiépítés az eddigiektől eltérően nemcsak nagyszámú végpont esetén, gazdaságos, hanem már családi házak és nyaralók méreteiben gondolkodva is az. A Nikobus installációs buszrendszer a költséges buszrendszereket helyettesítő megoldást jelenthet a hazai építészeti méretek között is. Az "intelligens épület", amely "teljesíti kívánságainkat", ma már elérhető perspektívának látszik. A buszrendszer fontos jellemzői közé tartozik az egyszerű kezelés, a megbízható működés és a kedvező ár. A kedvező árért a rendszer számos szolgáltatást nyújt a felhasználónak: a Nikobus segítségével vezérelhetjük az elektromos fogyasztókat és a redőnyöket, valamint egyénileg szabályozhatjuk a fényerőt. A rendszer szíve a központi kapcsoló-, redőny- és fényerőszabályzó modul. A modulokon beállítható utasítások és funkciók programozása, valamint ezek muködtetése PC és szoftver használata nélkül történik. Eközben képzeletünket szabadjára engedhetjük, hiszen a lehetőségek száma szinte végtelen.

A Nikobus működése:

A vezérlőjelek az elosztódobozban található modulokhoz intelligens kapcsolókon át, vagy pedig rádiós távvezérléssel jutnak el. A modulok és a kapcsolók közötti összekötést mindössze egy kéthuzalos vezeték valósítja meg. Ezt a kábelt nevezzük buszvezetéknek. A vezetéken küldött jelek - adattáviratok - mondják meg, hogy hol kapcsolják a világítást, vezéreljék a redőnyöket vagy mozgassák a védőtetőket. A házban tehát csak egy áthurkolt vezetőkábelre van szükség, amelyre minden kapcsolót ráköthetünk. Mivel a rendszer összes eleme logikai mátrixban összeköttetésben áll egymással, bármilyen működtetési kombináció lehetséges, az esetlegesen megváltozott igényekhez pedig könnyen igazodhatunk, mert sem vésni, sem huzalozni nem kell. Mindemellett a 9V-os buszfeszültség érintésvédelmi biztonságot ad, ha a kapcsoló véletlenül megsérülne. Fontos szempont, hogy a kisgyermekek védelmében külön áramtalaníthatjuk a gyerekszobát. A rendszerbe még köthetünk különböző kiegészítő érzékelőket, amelyek egyes funkciók automatikus működtetésre szolgálnak. Jó példa erre a szélérzékelő, amely túl erős szél esetén behúzza a védőtetot vagy leengedi a redőnyöket. Az alkonykapcsoló érzékeli, hogy a külső fényerő a beállított érték alá süllyedt, a kapcsolómodul ekkor felkapcsol bizonyos világítótesteket vagy azok csoportjait. A fényerőszabályzó modullal megtervezhetjük lakásunk egyedi megvilágítását, a "fényjelenetek" gombnyomásra lehívhatók, s máris megteremtettük az aktuális helyzethez illő hangulatot. Napjainkban a lakás biztonsága egyre nagyobb hangsúlyt kap. A Nikobus rendszerébe bekötheto a már meglévő riasztóberendezés, valamint a hálózathoz több szenzor csatlakoztatható az üvegtörés, a füst, vagy egyéb rendellenesség érzékelésére. Érdekesség az úgynevezett pánik gomb: ha például éjszaka zajt vagy egyéb szokatlan jelenséget észlelünk, egyetlen kapcsoló megnyomásával felkapcsolhatjuk az összes lámpát, felhúzhatjuk a redőnyöket az esetleges betörő elriasztására. Ha pedig elhagyjuk a lakást, nyaralni megyünk, a jelenlétszimulációs program a külső szemlélőben azt az érzetet kelti, hogy a lakásban tartózkodik valaki. Erőszakos behatolás esetén a rendszer telefonon értesít bennünket vagy a rendőrséget. Kiemelten fontos a rendszerrel elért energiatakarékosság. Ennek alapja, hogy a Nikobus időfüggően kezeli a világítást, illetve az ablak kinyitásakor csökkenti a fűtés erősségét. Így tehát energiát, s egyben pénzt takaríthatunk meg. Nyaralók esetében telefonon bekapcsolhatjuk a futést vagy a légkondicionálót, hogy érkezésünkkor kellemes hőviszonyok fogadjanak bennünket.Rendszer elemei      nikobus.hu

 

FutureNow

     Többcsatornás, sínre pattintható, intelligens kapcsoló, fényerőszabályozó, redőny- és motorvezérlő modulok.

 

         A P5 Kft. döntő szerepet játszott a külföldön egyre népszerűbb "intelligens házak" magyarországi elterjesztésében. A tengerentúli termékek a mienktől eltérő ízlésvilágú és kultúrájú fogyasztói társadalom számára készültek, míg az európai rendszerek magas áruk és kevéssé rugalmas megoldásaik miatt nem terjedtek el szélesebb körben hazánkban.
     A P5 elérkezettnek látta az időt arra, hogy a több éves összegyűjtött tapasztalat alapján egy olyan rendszerrel rukkoljon elő, amely végre a hazai igények maximális figyelembevételével született.
A FutureNow FN-485 sorozat az otthon- és épületautomatizálási rendszerek területén felhalmozott sok éves tapasztalat gyümölcse.

A körültekintő tervezés során szem előtt tartott legfontosabb szempontok

 • Maximális megbízhatóság
 • Rugalmasság
 • Nyitottságl
 • Egyszerű és logikus telepíthetőség és kezelés
 • Alacsony ár
 • Kitűnő terméktámogatás

     Megbízhatóság

     A modulok az iparban már régóta elterjedt, robosztus RS-485 buszrendszert használják kommunikációs csatornaként.

     Az összes bemenet galvanikusan leválasztott, zavar ellen hardveres és szoftveres úton egyaránt védett, ami az ipari környezetben történő felhasználást is lehetővé teszi.

      A megbízhatóság és az egyszerű kezelhetőség szempontjainak megfelelően a legtöbb modul kimeneteihez helyi bemenetek is rendelhetők, amelyekkel a kimenetek állapota a buszrendszer használata nélkül, közvetlenül is megváltoztatható. Ez egyrészt lehetővé teszi a hagyományos manuális kezelési módot (pl. kézi villanykapcsoló nyomógombok), másrészt a kimenetek a buszkommunikáció kiesése esetén kézi üzemben továbbra is használhatóak maradnak.

     Egyszerű kezelhetőség

     Alapelvünk, hogy egy otthonautomatizálási rendszer akkor jó, ha észrevétlen is tud maradni. Az ún. "anyós faktor" minél magasabb értéken tartása érdekében szükséges volt lehetővé tenni azt, hogy az összes fogyasztó a megszokott módon is kezelhető legyen.

     Nyitottság

     A felhasználó által használt kezelőfelület lehet a megszokott, tetszőleges gyártmányú és stílusú villanykapcsoló vagy nyomógomb, egy, vagy akár a lakásban található összes TV készülék képernyője, normál, cordless, vagy mobil telefonkészülék, számítógépes monitor, érintőképernyő, de akár az Interneten keresztül egy távoli számítógépről is kézben tarthatja otthona működtetését.

     Támogatás

     Cégünk mérnökei bármilyen műszaki jellegű probléma, észrevétel, javaslat esetén szívesen állnak ügyfeleink rendelkezésére.
Rendszereink fejlesztését alapvetően a telepítők és megrendelők véleményének, igényeinek feldolgozása után végeztük és fogjuk végezni ezután is.
A garanciális időtartamon belül és kívül történő hibaelhárítást, a legmagasabb fokú supportot ki tudná jobban biztosítani, mint maga a gyártó?

     Esztétikum

     Mivel az egységek piacának jelentős szegmense a közép és felső réteg köreiből kerül ki, nem mindegy, hogy a rendszer esztétikailag hogyan illeszkedik be az esetenként méregdrága, de mégis különböző ízlésvilágokat tükröző enetriőrbe. A látszólagos ellentmondást cégünk nagyon egyszerűen oldotta meg. A modulok nincsenek a különböző fali szerelvényekkel (kapcsolók, aljzatok) egybeépítve, hanem mindössze egy egyszerű kontaktust igényelnek, így az összes gyártó termékével kompatibilisek maradnak. A különböző igényű felhasználók így saját maguk választhatják ki a számukra legmegfelelőbb stílusú és megjelenésű kapcsolókat (nyomógombokat).

Számítógéphálózatról elérhető, grafikus felhasználói felület

     A különböző funkciók indítása és eszközeink felügyelete épületünk alaprajzán navigálva gyerekjátékká válik.

 • tetszőleges operációs rendszer
 • tetszőleges böngésző
 • egyenként előhívható és letiltható rétegek a könnyebb áttekinthetőség érdekében (világítások, árnyékolók, dugaljak, fűtés)
 • csoportok (egyetlen gombnyomással több művelet végrehajtása)
 • minták (az adott mintához tartozó fogyasztók előre definiált állapotba kerülnek)
 • információs ablak (összes bekapcsolt fogyasztó állapotainak gyors visszajelzésére szolgál)
 • takarítás üzemmód (az érintőképernyő pár másodperces hatástalanítása a kijelző letakarítása érdekében)
 • viszonteladóink, telepítőink az FN Editorral hozhatják létre a felületet

 

Rendszer elemei      p5.hu

 

 p5.hu

Domintell

 

      A Trump cég 15 éve foglalkozik épületautomatizálási termékek gyártásával illetve forgalmazásával. A technológia nagymértékű előrehaladását mi is követjük. A Domintell termékeket az otthonokhoz, irodákhoz tervezték. Ezért mi megpróbáljuk a jövő lehetőségét elérhető áron kínálni.A forgalmazott moduljaink elektronikai tartalmának az optimalizálása az utolsó lépcső a megvalósításban. A belga cég fejlesztési beruházásai lehetőséget nyújtanak olyan berendezések előállítására, amelyek a mindenkori és jövőbeni igényeknek is megfelelnek. A hatóságok támogatásával, követjük azt az irányt és mindig azt tudjuk ajánlani, ami a legszorosabban kapcsolódik az igények legmagasabb szintű kiszolgálásával.

 

 

Rendszer elemei    Domintell.hu

mityka.hu